2015. április 5., vasárnap

Tízparancsolat

Mantránk a "márpedig mostantól tanulni fogok" és a " nincs több lazsálás", kitűztük a célokat és már csak egy hajszál választ el attól hogy igazi mintadiákok legyünk?!
Nos akkor itt a tízparancsolatom... :)

1. Rend a lelke mindennek
Ezerszer jobb úgy nekiülni tanulni, hogy az asztalunk rendezett és nem kell foglalkoznunk több heti kupac feltúrásával mielőtt ténylegesen hozzá tudunk fogni a teendőkhöz. Elhiszem hogy kényelmesebb hagyni felgyűlni mindent, de ha minden nap végén csak 10 percet szánunk arra hogy következő reggel is egy tiszta asztal fogadjon minket, másnap a kezdeti lelkesedést nehezebb lesz elveszteni.  

2. Motiváció
A már többször emlegetett motiváció....azt hiszem nem is kell részletezni. Ahol ki kell bontakoznunk ott kell hogy legyen mentőöv, ami kihúz minket a pillanatnyi "nem bírom tovább, minek is csinálom, feladom" hullámvölgyből. 

3. Kellemes légkör
Bár ha nincsen semmi a közelünkben, akkor is könnyű elkalandozni még a fehér faltól is, én mégis azt mondom, hogy a közvetlen környezetünkben jó hatást tesz egy virág, este egy illatos gyertya, egy közös kép a barátokkal vagy egy nagyon édes kis varrott bagoly amit az egyik legjobb barátnőtök készített nektek. :)

4. Rendszer
A rendhez és átláthatósághoz hozzátartozik, hogy a füzeteknek, vagy annak a rengeteg jegyzetnek és lapnak kell hogy ne csak szanaszét és egymás hegyén-hátán legyenek, hanem jól rendszerezve. De ezt se nagyon kell magyarázni. 

5. Üzemanyag
Tea, kávé...kinek mi, de enélkül nem élet az élet, nekem legalábbis :D

6. Tik-tak
Ha nincs még, mindenképpen szerezzetek be egy órát, és külön kiemelem hogy itt nem elfogadható válasz a "de a telefonon és a gépen úgyis meg tudom nézni", ugyanis már mindenkinek nulladik pont a zavaró tényezők kizárása amennyire csak lehet. De valahogy muszáj megelőzni, hogy kifolyjon az idő a kezünkből, szóval egy óra nem árthat.

7. Jegyzetek mindenek felett - 8. Színek
Ezekhez csak egy idézetet fűznék hozzá :
" Ebéd végeztével előszedtünk egy csomó tollat, tintát bőségesen, s jó sok író-meg itatóspapírt. Mert van abban valami kellemes, ha az embernek kelleténél több írószer és papíráru áll rendelkezésére." 

9. Friss levegő
Ahhoz, hogy hosszú távon jól működjön az agyunk és képesek legyünk koncentrálni szükség van a rendszeres mozgásra és szabadban töltött időre és ez tény, el kell fogadni. Már egy rövid séta vagy futás is megteszi de legrosszabb esetben az is jó ha kiszellőztetsz.

10. Szép álmokat királylány!
Nem is tudom, hol lenne a legjobb helye ennek a pontnak, mert összességében ahhoz, hogy jól tudjunk teljesíteni elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, úgyhogy érdemes nem az utolsó éjszakákra hagyni mindent.

Sokszor nehéz rávenni magunk, hogy dolgozzunk pihenés helyett, és főleg akkor ha van egy kis extra időnk, de próbáljatok összpontosítani a célokra, álmokra és időben kezdeni, majd egy-két pontot beiktatni a mindennapi tanulásba. :)
Kellemes ünnepeket, sok-sok locsolkodót, piros tojást, lakomákat, rengeteg pihenést és szuper feltöltődést kívánok mindenkinek! 

Ui.: nem akarok egy stréber robotnak tűnni, úgyhogy be kell vallanom, hogy az itt felsorolt 10 pontot teljes egészében én se tartom be mindig, de tudom hogy mennyivel eredményesebb lehetne egy nap ha így lenne :D
Baboca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése