2014. augusztus 23., szombat

Visszaszámlálás

Talán köztetek is van olyan, aki már várja, hogy véget érjenek a lusta délelőttök, az éjszakai sorozatmaratonok, és újra tartalommal és kihívással teljenek meg a napok. Újult erővel ugrunk neki a szeptembernek, a világot is képesek lennénk megváltani egy nap alatt, eltervezzük hogy idén minden más lesz, idén igenis minden leckét megírunk, a dolgozatokra lelkiismeretesen felkészülünk, versenyekre megyünk és kitűnőek leszünk, de aztán eltelik három-négy hét, és kócosan szaladunk a buszhoz, a leckét óra előtt másoljuk, az utolsó pillanatban tanulunk és a kitűnőt átprogramozzuk a következő évre. A szerencsésebbek pont kihúzzák az őszi szünetig, és a legjobb esetben elég csak az az egy hét, hogy újra feltöltődjenek. Sajnos a legtöbbünk nem ilyen jó tűrőképességű, és már októberre kipurcan és azért a még egy óra alvásért könyörög reggelente…
Éppen ezért szeretnék megmutatni egy-két ötletet, amivel hatékonyabbá válhatunk, és kellő energiával bírjuk az első szünetig, vagy az első vizsgaidőszak végéig. Összegyűjtöttem nektek az öt legfontosabb teendőt, amiket az évkezdés előtt, illetve az első napokban érdemes elvégezni, hogy sikeres legyen a tanévünk.

0. Ki korán kel…
Szoktassátok magatok a korán keléshez! – Tudom mindenki ki akarja még használni az utolsó napokat a délig tartó alváshoz, és az egész napos pizsamában mászkáláshoz, de ezt gyorsan felejtsük el. A napirendünket vissza kell állítani az iskolai kerékvágásba, és ez bizony a korai keléssel kezdődik. L Viszont a jó hír, hogy ha szép fokozatosan az utolsó hétben hozzászoktok, nem lesz olyan megterhelő az első iskolai napokon.
Ha eddig tegyük fel 10-kor keltetek (bár lehet nagyon keveset mondtam), elég minden nap csak fél órával előrébb húzni az órát és a hát végére már vígan ébredtek fél 7-kor.
( én a gimis évek alatt 5-kor keltem, kiderül most mikor fogok J )

1.       Tanév rendje
Mielőtt bárminek is nekifogtok az első teendő végigfutni az iskola/egyetem honlapját! Tanév rendje, kötelező olvasmányok listája (jobb később, mint soha), őszi versenyek: ezekről érdemes még a kezdés előtt, de legkésőbb az első hétén tájékozódni.

2.       Legjobb barátunk: a naptár
Legyen az egy kis határidőnapló, heti lebontású asztali, vagy havi falinaptár minden gimnazistának és egyetemistának szüksége van rá. Ha még nincs mindenképpen szerezzetek be egyet!  Rengeteg lehetőség közül válogathattok, amikor nekifogtok megtervezni a napotok, hetetek, hónapotok, évetek. Számítógépes programok, okos telefonos applikációk, nyomtatható naptárak és to do list-ek, már szinte kézhez kapható formátumban mindent meg lehet találni, az egyetlen dolgotok hogy a nektek legmegfelelőbbet megtaláljátok. Természetesen az összesnek van előnye, egy havi naptárban érdemes bejegyezni előre a szüneteket, a fontosabb dolgozatokat, versenyeket, családi és baráti programokat, ezáltal jól átlátható lesz az aktuális hónap. Én személy szerint mindenhova viszem magammal a határidőnaplóm, a táskám állandó tartozéka, a napotok és a hetetek is könnyedén megtervezhető vele.

3.       Sticky notes & highlighters
A papír-írószer boltban a füzetek és tollak mellett elengedhetetlen, hogy felfegyverkezzetek szövegkiemelőkkel, jegyzettömbökkel, jelölő ragacsokkal. Emellett fontos, hogy a jegyzeteitek lefűzésére és tárolására alkalmas mappákat, dossziékat is felhalmozzatok, mert bár egyre többen készítik a jegyzeteiket gépelve, és tanulják azokat a gép előtt gubbasztva el kell hogy áruljam, sokkal hatékonyabb a kézzel írott jegyzet. Az a pár mappa pedig majd csak elfér a szobában. J

4.       Rövid és hosszú távú célok
Említettem az elején a kicsattanó energiát, amivel belelendülünk az új évbe, a terveinket és a célokat, most elárulom mi a teendő ezekkel még ameddig bennünk vannak. Fogjatok egy lapot és írjatok le mindent, a legapróbb céloktól a nyelvvizsgáig, előrehozott érettségiig vagy a sikeres anatómia vizsgáig, ragasszátok vagy tűzzétek ki az asztalotok mellé és higgyétek el azzal, hogy minden nap szó szerint ott fog lebegni a szemetek előtt az összes célotok, könnyebb lesz azokra koncentrálni és kitartóan haladni az úton, majd végül beteljesítni azokat. ( Útközben pipáljatok, írjatok még hozzá! )


5.       Tiszta asztal, rendes diák
Mindig tartsátok rendben azt a helyet, ahol tanultok, ez alap, de emellett tegyétek azt kellemessé is egy cserép virággal és közös képpel a barátokkal, vagy azzal hogy a tollakat cuki kis bögrébe teszitek. Fontos hogy szívesen üljetek le erre a helyre, hiszen ha már attól elmegy a kedvetek a tanulástól, hogy előtte rendet kell rakni az asztalon, akkor az már rég rossz.

+1 Motivációs fal

Sokszor elég egy kisebb kudarc, egy rossz jegy, egy többórás látszólag eredménytelennek tűnő tanulás, ahhoz hogy feladjunk mindent. Ekkor tehet szuper szolgálatot a motivációs fal (nálam egy ez parafa-tábla), ahova új erőt adó idézeteket írhattok ki, inspiráló képeket tűzhettek ki. Nem csak tanulás esetén tudom ajánlani, hanem egy diéta, vagy alakreform időszaka alatt is, csodákra képes ha salátákkal és edzésgyakorlatokkal, híres tudósokkal, a példaképeitekkel, vagy a kedvenc film/sorozatbeli karaktereitekkel dekoráltok ki egy kis zugot a szobában.

Sok pihenést és kikapcsolódást kívánok erre a maradék egy hétre, szeptembertől pedig sikeres évkezdést mindenkinek!
Baboca
barbi.tolgyesi@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése