Célok kitűzése

    Céljai mindenkinek vannak, mind el is akarjuk érni őket és többségünk tesz is érte, hogy elérje őket, mert azt tudjuk, hogy a siker nem pottyan csak úgy az ölünkbe. A siker kemény munka, kudarcok, mélypontok, rengeteg erőfeszítés és egy csipetnyi szerencse gyümölcse. És ami a legfontosabb, a sikerhez vezető út egy igazán jó tervvel kezdődik. Úgyhogy álmodj nagyot, tervezz okosan és munkára fel!

Miért szükséges célokat kitűzni?

     Először is, így lépést tudsz tartani a rád váró feladatokkal, másrészt így az időd a lehető legproduktívabban tudod kihasználni. Emellett minden kipipált sor egy-egy újabb öröm és elismerés.

Milyen célokat tűzzünk ki?

     Bizonyosodj meg róla, hogy a céljaid ésszerűek és, hogy hosszú távú vágyaid elérésében előrébb visznek. Légy rugalmas! Ne félj alakítani a célokon addig, amíg azok nem veszélyeztetik a végső célt. Egy adott feladatot bonts sok kicsire, ezzel egy nagy cél helyett sok aprót tudsz kiírni, így sokkal gyorsabban fogsz végezni a feladatokkal, sokkal többet pipálsz, és végső soron ez sokkal jobban fog motiválni a továbbiakhoz. 

"
Készülj a sikerhez vezető utadra egyszerre több tervvel is, így nehezebben veszel el útközben. Összegyűjtöttem 4 ötletet a célkitűzéshez: 

1.       RDE típusú tervek

      RDE, vagyis reggel, délután és este. Vegyél elő 3 post-it-et, egyet reggelre, egyet délutánra és egyet estére, majd mindegyikre írj egy-egy apró feladatot, amit aznap el szeretnél végezni. Persze, ha például egész reggel suliban ülsz, akkor nem fogod betervezni a 200 oldalas könyved elolvasását, szóval nyugodtan hagyd üresen a reggeli lapot. A lényeg ennél a típusú célkitűzésnél, hogy a lapra írt tervek legyenek ésszerűek és egy adott feladatra összpontosítsanak. Esténként ülj le, szánj pár percet a következő nap átgondolására és készítsd el a haditervet. Ha már pár napja így tervezed az életed, rá fogsz jönni, mennyi fér bele az adott napszakba, és aszerint beállhatsz egy rutinra. Ez igazán jól működhet a hétvégéken, amikor a teljes napot magad alakítod. Csinálhatod úgy is, hogy a különböző napszakokban más-más tantárgyat veszel elő, így kisebb eséllyel csavarodsz bele a tanulásba.

2.       Napi célok

      Itt kis, egyszerű feladatok helyett, időkorlátokat érdemes beállítani, például 1 óra élettan és 2 óra biokémia…stb.  Abban az esetben ha a koncentrálás nem az erősséged, ez nem a legjobb módszer (akkor az elsőt javaslom), könnyen elmegy a nap, és a végén ott maradsz a sok üres rubrikával, amik szomorúan várják a pipákat, de egy próbát mindenképpen megér.

3.       Heti célok

      Érdemes együtt használni az első módszerrel. Itt természetesen illik nagyvonalúbbnak lenni a tervekkel, lehet cél bizonyos idő eltöltése a tantárggyal vagy, hogy eddig és eddig jutsz el, ennyi tételt nézel át, ez már csak rajtad múlik. A vasárnap estét, vagy a hétfő reggelt (ha épp nem 8-tól van órád) szánd rá a tervezésre. 

4. Lásd át az egész hónapot!

     Minden hónapban kinyomtatok egy naptárat, hogy azon bejelöljem a fontosabb eseményeket és egy lapon lássam az egész hónapot előre. Az eltelt napokat minden este lehúzom, így jutva egyre közelebb a bejelölt küldetésekhez.(https://www.ftd.com/blog/share/printable-calendarsHa megvan a tökéletes terv az már egy jó alap, de természetesen semmire sem elég kitartás és munka nélkül, úgyhogy rengeteg kitartást kívánok a céljaid eléréséhez, és ahhoz hogy a nehézségeken, mélypontokon (mert igenis lesznek) túl tudj jutni! 


Ui.: "Egyetlen terv sem éli túl a találkozást az ellenséggel."- A marsi
Ha nem úgy alakultak a dolgok ,ahogy tervezted, akkor sincsen gond, a lényeg csak az ,hogy soha se add fel!


Baboca
in cooperation with 'abs-studies'

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése