2014. október 25., szombat

10 egyszerű lépés a stressz mentes élethez


1.       Időbeosztás
A kis mindennapos rutinok (ugyanabban az időben kelés, délelőtti séták, teadélutánok) csökkentik a stresszt, ezzel növelve a teljesítőképességet. Egy rövid lista készítésével az aznapi teendőkről sok időt megspórolhattok. Egy napra csak pár dolgot írjatok fel és azokat is rendezzétek fontossági sorrend alapján, így ha a végén mégse sikerül mindent elvégezni még nem dől össze a világ.

2.       Felkészülés
Minden este szánjatok 10 percet arra, hogy végiggondoljátok a következő napot, annak legfontosabb eseményeit. Készítsétek ki a másnapi ruhát, cipőt, mindent amit magatokkal akartok vinni. Ezáltal a reggeli kapkodásban sem maradnak otthon a dolgok és mind tudjuk mennyi időt vesz el a reggeli ruhaválasztás…egy szó mint száz este sokkal egyszerűbb. J

   3.       Az élet apró örömei
Lassítsatok le, nézzetek körül, kortyoljatok bele egy teába és csak élvezzétek a pillanatot amiben éltek.

   4.     Kac-kac
    A nevetés endorfint szabadít fel, ami erősíti az immunrendszert és természetesen csökkenti a stresszt (, a fizikai fájdalmakat is). Egy nevetés a barátokkal, vagy egy vígjáték csodákra képes. J 

5.      Testmozgás
A rendszeres mozgás erősíti az immun-, keringés rendszert és mindemellett csökkenti a stresszt. Nem kell megijedni akkor amikor a rendszeres mozgásról van szó annak se akinek nincs ideje vagy ereje heti 3-4 fél órás edzésre, már az is tökéletes ha minden napba be tudunk iktatni egy 10 perces mozgást, legyen az kutyasétáltatás, futás, jóga vagy biciklizés.  

6.       Természet & Kreativitás
A természetben töltött idő a legjobb antidepresszáns.  Amikor csak tehetitek túrázzatok, biciklizzetek az erdőben, hegyekben, élvezzétek a természet hangját és szépségét. Szánjatok időt a művészetekre, a kultúrára. A kreatív embereknek könnyű dolguk van, tervezzék úgy a napjaikat hogy a héten legalább egyszer le tudjanak ülni és a hobbijuknak élni, rajzoljanak, varrjanak, hímezzenek, táncoljanak. De ne csüggedjen az se akinek nem jó a kézügyessége, így ha nekifogna rajzolni csak még idegesebb lesz, őt menjenek el színházba, múzeumba egy hónapban legalább egyszer.

  7.       Mély levegő
Ha nagyon stresszes vagy, állj mg 5 percre, lélegezz mélyeket, ez lecsökkenti a szívritmust, a stressz hormonok mennyiségét és a vérnyomást.

   8.       Meditáció
A meditáció lényege a belső béke, harmónia megtalálása, a gondolataink lecsendesítése. Nem kell meditálni tanulni és nagy, elvont dolgokra gondolni. Keressétek meg a számotokra legegyszerűbb módját a meditatív állapot eléréséhez, ez lehet egy forró fürdő, egy relaxációs zene vagy bármi, ha megtaláltátok akkor már csak az marad hátra hogy élvezzétek azt a pillanatot, figyeljetek a légzésetekre és próbáljatok ellazulni, a cikázó gondolatokat pedig kizárni.

9.       Örömnapló
Címszavakban vagy aki ambíciót érez hozzá akár napló szerűen is vezessétek hogy mi tett boldoggá aznap, egészen egyszerű apróságok is hatalmas örömet tudnak okozni, és ha tisztában vagyunk azzal mi tesz mindet boldoggá mi is sokkal könnyebben képesek leszünk erre másoknál.

10.   Szép álmokat!
Azt hiszem mondani sem kell mennyire fontos az elegendő alvás és kipihentség a stressz mentes él
 ethez…
 Baboca
Forrás: www.livescience.com
www.webmd.com
www.womenshealthmag.com






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése